Hírek

Civilekkel hatékonyabban

Civil jogvédő szervezetekkel kötött együttműködési megállapodást a hatékonyabb jogvédelem érdekében Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa. Ezután könnyebb lesz a legfontosabb jogalkotási kérdésekben közös álláspontot kialakítani.

Az együttműködés célja és üzenete, hogy az állami jogvédő szervezet és a civilek olyan közös pontokat találjanak, amelyek az emberi méltóság, az identitáshoz való jog hatékonyabb védelmében szükségesek - mondta a dokumentum aláírásakor a kisebbségi ombudsman. Kállai Ernő elmondása szerint az együttműködés még nem jelent áttörést a jogvédelemben, de a legfontosabb jogalkotási kérdésekben közös álláspontokat tudnak majd kialakítani, így szakmai közegben tesznek javaslatokat emberi jogi vagy nemzetközi jogvédelmi kérdésekről.

A megállapodáshoz csatlakozott szervezetekkel az Ombudsmani Hivatal antidiszkriminációs képzéseket, közös konferenciákat tart majd, illetve kutatásokat és publikációkat készítenek. A kisebbségi biztos közölte azt is, hogy az egyik szervezet kérésére a hivatala ezentúl jogértelmezést is végez peres és nem peres ügyekben.

A megállapodást a Kurt Lewin Alapítvány, a Magyar Helsinki Bizottság, a Menedék-Migránsokat Segítő Egyesület, a Kisebbségi Jogvédő Egyesület, a Kisebbségi és Emberi Jogi Alapítvány, a Roma Polgárjogi Alapítvány, az Eötvös Károly Intézet, valamint a Magyarországi Roma Parlament és az Európai Roma Jogok Központja (ERRC) írta alá.

MTI